Még múlt szombaton volt egy kis dolgunk Pakson, ami nem esett olyan nagyon korai időpontra. Gondoltam, ha már a Dunántúlon viszonylag kevés normális kávézó leledzik és én történetesen nagyon szeretem a kávét (de csak mértékkel) útba ejtjük Szekszárd egyik nevezetes gasztronómiai pontját A Kávé Házát. Előzetesen gyorsan egyeztettem velük facebookon, hogy biztos nyitva vannak-e szombaton. Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben igencsak megkavarták a hétvégi nyitva tartásokat. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de én március 15 óta nem igazán tudom, hogy mi mikor hogyan van nyitva szombat-vasárnap. Mindig utána kell keresgélnem.
A lényeg, hogy a válasz gyorsan és kedvesen érkezett. Egyik legnagyobb örömömre kiderült, hogy van házi vajas croissant-juk! A kávé mellé én azt imádom a legjobban:) Sajnos mióta a pécsi Enoteca Corsonak megszűnt a reggeli nyitva tartása nem jutottam jó croissant-hoz:( Pedig Pécs legjobb croissant-ja ott volt. Legalább a recept megvan, reprodukálni fogom.
Délelőtt negyed 10 körül értünk oda. A GPS kicsit elnavigált minket, sebaj, megoldottuk. A szombat korai időponthoz képest is félig tele volt a viszonylag kicsi kávézó. Jöttek-mentek az emberek, látszott, hogy sokuk otthonosan mozog. Illatozott a helyiség a friss kávé és péksütemény illattól. A berendezés szép, ízléses, minimál, kényelmes ülő alkalmatosságokkal. Ami külön tetszett, hogy a pult előtt is végig puffos padok voltak, így ott is le lehet ülni akár, hogy szemléljük a barista tevékenységét. Az asztalokon szép cserepes élő virág, semmi műgaz.
Gyors helyzetfelmérés után helyet foglaltunk. Amint elhelyezkedtünk és kezdtünk volna szemlélődni, már jött is hozzánk maga a barista. Két cappuccino a ház saját pörkölésű kávéjából, egy csokis és egy lekváros croissant.
Ahogy minden számunkra új kávét, először tisztán cukor nélkül kóstoltunk. Nem kellett csalódnunk. Csodálatos, zamatos, édeskés. Ide nem kell cukor. A cukor különben is csak arra jó, hogy a rossz minőségű keserű kávé ízét ihatóvá tegye. A jó kávé nem keserű és nem hagy borzalmas ízt és szájszagot.
Szóval először a kávénál szöktek örömkönnyek a szemem sarkába. Utoljára ilyen jót tavaly nyáron ittam Budapesten az Espresso Embassy-ban. Nagyon rég volt. Másodszor a croissant-nál csillant fel a szemem. Ó istenem, nem lehet leírni mennyire finom volt. Hajladoztam egy másodikért is, de nem szabad telhetetlennek lenni:) (A fotón úgy tűnik, mintha égett lenne. Nem volt az, csak rossz insta filter.)
Összességében maximálisan tetszett és ízlett minden, remek élménnyel gazdagodtunk. Ha újra Szekszárd közelében járunk, biztos teszünk egy újabb kitérőt hozzájuk.