Rég volt poszt, na de most van! :) Nagyon sokáig nem készítettem carbonarat, mert az én fejemben egy tejszínes/tejes étel élt. Ezt meg annyira nem erőltettem a tejfehérje allergiám miatt. De ismét jött Gennaro Contaldo és megmentett:) Ez a recept számomra igényelt két-háromszori elkészítést, gyakorlás gyanánt, hogy igazán jó legyen. De minden fáradtságot megér, nagyon-nagyon finom és 10 perc alatt megvan! Imádom.
Ami kell hozzá két főre
- 2 ek olíva olaj
- 2-3 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 10 deka bacon, felkockázva
- só, bors, szerencsendió
- 25 dkg spagetti tészta (én általában durum tésztát használok)
- 1 nagy egész tojás és 2 db sárgája
- parmezán vagy peccorino
Felraktam egy lábos vizet forrni. Ez az első lépés, mert mire a víz felforr, addigra előkészítjük a hozzávalókat.
Ez alatt, felkockáztam a bacont, lereszeltem a fokhagymát. A tojásokat felvertem és hozzá adtam egy jó nagy maréknyi reszelt parmezánt. Összekevertem, sóztam, borsoztam és reszeltem bele még szerecsendiót. Félre raktam.
Amikor a víz felforrt, beleszórtam a tésztát és indult az óra. Egy közepesen vastag nagy serpenyőben dolgoztam. Beleöntöttem az olíva olajat, ment rá a bacon, amit közepes lángon lepirítottam kicsit. (A tésztának ekkor már majdnem készen kell lennie.) Ment rá a fokhagyma,ez engedi magából az illókat és ízanyagokat. Lemerek két merőkanálnyit a tészta főzővizéből egy bögrébe. Sebtiben leszűrtem a tésztát. Csak gyors kiborítottam a szűrőbe. Nem öblítjük át, nem hagyjuk állni, rögtön ment a serpenyőbe. Átforgattam, átmelegítettem. Öntök egy kicsit a főzőléből a serpenyőbe, hogy vissza hűljön. Lehúztam a tűzről és ekkor öntöttem rá a tojásos keveréket, amit nagyon gyorsan forgattam át, mert ha túl forró a serpenyőnk rögtön odakap a tojás és egy mócsingos dolog lesz a végeredményünk. (Ezt előzi meg nekünk a főzőlé többek között.) De mi egy szép krémes dolgot szeretnénk a tésztánkon viszont látni:)
Ha az utolsó lépés sikerült, kész vagyunk:)
Segítséget nyújthat a videó nektek is: