A perkelt, más néven pörkölt a magyar konyha egyik alapja. Ebből kifolyólag érdemes egy teljesen egyszerű pörköltet megtanulni jól elkészíteni, mivel rengeteg étel alapját képezi. A gulyástól kezdve a paprikás krumplin át a hortobágyi húsos palacsintáig. A neve is mutatja "pörkölt", azt jelenti, hogy mikor főzzük odasütjük kicsit a húst az elején, így sokkal finomabb végeredményt kapunk!
A hetünk kicsit sűrűbbre lett tervezve a szokottnál, ezért készült ilyen nagy adat belőle, hogy legalább 3 napig ne kelljen itthon főznünk. Párom éppen főzni tanul, így ezt most ő készítette el a kontrollom alatt:)
Kellett hozzá
- 1 kiló csontozott csirkemellfilé
- kókuszszír
- 4 nagy fej hagyma
- 25 dkg gomba (opcionális)
- só, bors, majoranna, petrezselyem
- őrölt csemege piros paprika
- őrölt füstölt piros paprika
- 3-4 kisebb paradicsom (opcionális)
A hagymát és a gombát felszeletem és kevés kókuszzsíron lepirítottam. Hozzáadtam az előzőleg megtisztított, nagyobb darabokra szeletelt csirkemellét és ezt is lepirítottam. Hozzáadtam a fűszereket: petrezselyem, majoranna, őrölt piros paprikák, borsot. Összekevertem és így is pirítottam egy percet, amíg illatozni nem kezdtek a fűszerek is. Itt raktam bele a feldarabolt paradicsomot is. Felöntöttem annyi szűrt hideg vízzel ami épp hogy ellepte és félig letakarva, közepes "lángon" két órán keresztül főztem. Körülbelül a főzési idő vége előtt fél órával sóztam csak meg, ugyanis a sótól kemény maradhat a hús. Nekem így sokkal jobban bevált.
Ez opcionális, de a végén be lehet *habarni még tejföllel. Vagy ahogy én szoktam: belekeverek egy két decis doboznyi cocomas-t (kókusztejszín). Sokkal markánsabb, pikánsabb ízvilágot eredményez a kókusztejszín, mint a sima tejföl. De akár egy sima főzőtejszínnel is fel tudjuk dobni.
(Ez egy félkész állapot)
Tésztát vagy nokedlit készítünk hozzá és kedvenc salátánkkal tálaljuk:)
*Habarás: 450g tejfölben csomómentesen elkeverünk két evőkanál lisztet és apránként adagolva hozzákeverjük a kész pörkölthöz.