Ode to the Brownie!

Kezdjük az alapoknál

Klasszikus csirkemell perkelt csiperkével

2015. július 09. - odetothebrownie

Csirkemellből pörkölt gombával. Bakonyi csirke paprikás.

A perkelt, más néven pörkölt a magyar konyha egyik alapja. Ebből kifolyólag érdemes egy teljesen egyszerű pörköltet megtanulni jól elkészíteni, mivel rengeteg étel alapját képezi. A gulyástól kezdve a paprikás krumplin át a hortobágyi húsos palacsintáig. A neve is mutatja "pörkölt", azt jelenti, hogy mikor főzzük odasütjük kicsit a húst az elején, így sokkal finomabb végeredményt kapunk!

A hetünk kicsit sűrűbbre lett tervezve a szokottnál, ezért készült ilyen nagy adat belőle, hogy legalább 3 napig ne kelljen itthon főznünk. Párom éppen főzni tanul, így ezt most ő készítette el a kontrollom alatt:)

Kellett hozzá

  • 1 kiló csontozott csirkemellfilé
  • kókuszszír
  • 4 nagy fej hagyma
  • 25 dkg gomba (opcionális)
  • só, bors, majoranna, petrezselyem
  • őrölt csemege piros paprika
  • őrölt füstölt piros paprika
  • 3-4 kisebb paradicsom (opcionális)

A hagymát és a gombát felszeletem és kevés kókuszzsíron lepirítottam. Hozzáadtam az előzőleg megtisztított, nagyobb darabokra szeletelt csirkemellét és ezt is lepirítottam. Hozzáadtam a fűszereket: petrezselyem, majoranna, őrölt piros paprikák, borsot. Összekevertem és így is pirítottam egy percet, amíg illatozni nem kezdtek a fűszerek is. Itt raktam bele a feldarabolt paradicsomot is. Felöntöttem annyi szűrt hideg vízzel ami épp hogy ellepte és félig letakarva, közepes "lángon" két órán keresztül főztem. Körülbelül a főzési idő vége előtt fél órával sóztam csak meg, ugyanis a sótól kemény maradhat a hús. Nekem így sokkal jobban bevált. 

Ez opcionális, de a végén be lehet *habarni még tejföllel. Vagy ahogy én szoktam: belekeverek egy két decis doboznyi cocomas-t (kókusztejszín). Sokkal markánsabb, pikánsabb ízvilágot eredményez a kókusztejszín, mint a sima tejföl. De akár egy sima főzőtejszínnel is fel tudjuk dobni.

Csirkemellből pörkölt gombával. Bakonyi csirke paprikás.(Ez egy félkész állapot)

Tésztát vagy nokedlit készítünk hozzá és kedvenc salátánkkal tálaljuk:)

*Habarás: 450g tejfölben csomómentesen elkeverünk két evőkanál lisztet és apránként adagolva hozzákeverjük a kész pörkölthöz.

A bejegyzés trackback címe:

https://odetothebrownie.blog.hu/api/trackback/id/tr267567948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása