Szerintem 3-4 éve kezdtem saját kalácsot sütni húsvétra, tejmentesen. Emlékszem, hogy megint olyan szerencsém volt, hogy olyan receptet találtam, amivel elsőre fantasztikus kalácsot kaptam! Azóta sem tágítottam tőle, csak tejmentessé alakítottam:)
Hozzávalók
660 g rétes liszt bff-55 (idén valószínű, hogy ennek a fele tönköly lesz)
15 g napraforgó olaj
60 g Liga vaj
100 g cukor
15 g só
270 ml mandulatej
20 g élesztő
2 tojás sárgája
vanília
reszelt citromhéja
1 tojás a kenéshez
A fél deci mandulatejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt.
Az összes többi hozzávalót egy kelesztőtálba kimérem. Hozzáöntöm a felfutott élesztős tejet, és kelt tésztát dagasztok.Bevallom, én itt mindig előveszem a jól bevált régi kenyérsütőgépemet. Gyönyörűen összedolgozza, megdagasztja és megkeleszti a tésztát. De csináltam már kézzel is, ugyanolyan szép eredményt lehet kapni.
Langyos helyen lefedve duplájára kelesztem. Ez kb egy óra.
A megkelt tésztát lisztezett szilikongyúrólapra borítom (nekem ez van deszka helyett, helytakarékosabb), és két részre osztom úgy, hogy az egyik rész egy kicsit nagyobb legyen.
Elsőként a nagyobb adagból formálok három nagyobb gombócot és sodrok egyforma hosszúságú hengereket. Majd hármas fonással összefonom. Ez lesz a kalácsom alsó része.
Ezután a kisebb adagból formázok három kisebb gombócot és sodrok egyforma hosszúságú hengereket. Majd hármas fonással összefonom. Ez lesz a kalácsom felső része. Ráhelyezem az első nagyobb fonat tetejére a kisebbik fonatomat, majd az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem.
Itt sokan egy hosszúkás magad falú sütőformát használnak, azzal is nagyon szép lehet szerintem!
A sütőt 50 fokra melegem, az aljába egy hőálló tálban vizet teszek.
Tovább kelesztem a tésztát 1 órán át a sütőben, majd kiveszem, a sütőt felforrósítom. Itt az eredeti recept 250 fokot ír, na hát a lentebb található kép lesz az eredménye. Így én inkább 200-220 fokot ajánlok:) Tavaly elfelejtettem.. A vízzel teli kis tálkát a sütő aljában a sütés végéig bent hagyjuk.
Amíg felforrósodik a sütő, megkenem a felvert tojással a kalácsomat. Ezen a ponton lehet szórni rá szeletelt mandulát vagy mákot. Visszateszem a sütőbe és 15 percig sütöm, majd további 30 percig 180 fokon.
Nagyon szeretem ezt a receptet, pont kellemesen édes. A reszelt citrom héja és a vanília ad neki egy ki plusz különlegességet. Köze nincs a bolti előrecsomagolt vackokhoz. Egy hétig is bőven eláll, nem penészedik meg. Arról nem is beszélve, hogy nyersen milyen jól kezelhető a tészta <3 Azt hiszem ez egy életen át tartó szerelem:)
Annyira szégyenlem, de tavaly kicsit jobban megsült a kelleténél. Én épp, hogy megpirulva szeretem:)