A hét végére eredetileg mini kakaós csigákkal akartam készülni, de mások "valami gyümölcsösre" vágytak. Mindig tartok itthon a mélyhűtőben valamilyen fagyasztott gyümölcsöt, többnyire piros bogyósokat. Így adott volt a gyümölcstorta^^ Kedvem is volt hozzá.. akkor meg miért ne?!
Sütiknél mindig próbálok törekedni arra, hogy minimális legyen a cukortartalma, tejmentes legyen és a fehér liszt mennyiségét csökkentsem/cseréljem vagy teljesen elhagyjam.
A legaljára egy vajas piskóta került. Itt a 6 ek fehér kristálycukor helyett 3 tk édesítőt használtam. A Liga margarinja az egyetlen "vaj" ami a diétámba passzol, így a vaj helyére ő került. Fehér liszt helyett pedig teljes kiőrlésüt használtam, így kicsit barnásabb színe lett a tésztának.
Vaníliapuding a következő réteg, amit szintén édesítővel édesítettem meg és növényi tejjel főztem. Ez esetben mandulás rizs tejjel.
A mélyhűtőben adott gyümölcs most egy spar-os bogyós gyümölcs keverék volt, a már kihűlt és lehűtött tortára fagyottan szórtam rá a bogyókat egészben:)
A végső lépésen sokat szoktam vacillálni, hogy tegyek-e rá zselatint vagy sem:\ Ritkán szokott sikerülni valamiért, de most bevállalós napom volt! :) És sikerült! Juhu! :D (A képek még a zselatin előtt készültek.)
A végeredmény kiváló lett! Bár nekem a 100% málnás a kedvencem.. még egy hónap és szezonja van!^
Tészta
- 6 db L-es tojás
- 3 tk édesítő
- 6 ek teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük, félrerakjuk. Felolvasztom a 10 dkg vajat, hagyom kihülni. A 6 db tojás sárgáját kikeverem az édesítővel, majd hozzáadom a már kihűlt vajat és elkeverem. Ezt a masszát lassan csurgatva adagolom hozzá a tojásfehérjéhez, közben óvatosan keverem a habverővel. A végén hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. A massza elkészült!:) Jöhet a sütés.
Szilikon formába öntöttem, majd betoltam az előzőleg 220 fokra előmelegített sütőbe. 10 percig légkeveréssel sütöm, majd 5 percig alsó-felső sütéssel.
Ha kész rácson hagyom kihűlni!:) Forrón nem érdemes vesződni a szilikonformával.
Krém
5dl növényi tej
tejmentes puding por
édesítő ízlés szerint
Elkészítjük ahogy szoktuk és hagyjuk kihűlni:)
Ha minden kihült, a tésztára adagolhatjuk a pudingunkat és mehet a hüttőbe, hogy jól áthűljön az egész! kb egy óra mulva rászórhatjuk a gyümölcsöket és mehet rá a zselatin is! vagy tejszínhab.. vagy mindkettő! :D
Bon appetit mindenkinek! :)