Ode to the Brownie!

Dió torta

2015. április 20. - odetothebrownie

diotorta1.jpgSzülinapra készült ez a dió torta. Mivel az ünnepelt hatalmas dió rajongó, adott volt a feladat. Tavaly is készült egy hasonló, de már semennyire sem emlékeztem, hogy hogyan is csináltam.

Diós mandulás piskóta 12 szeletes Zila tortaformához (újragondolva innen)

  • 9 tojás
  • 225 g átszitált porcukor
  • 105 g finomra darált dió
  • 105 g mandula liszt
  • 90 g liszt
  • 1 csipet só
  • 3 teáskanál sütőpor

Dió krém

  • 6 deka finomra darált dió
  • 1 deciliter kókusztej
  • 10 deka liga vaj
  • édesítés ízlés szerint

Csoki krém

  • 30 deka liga vaj
  • 1,5 evőkanál holland kakaópor
  • édesítő ízlés szerint
  • kevés kókusztejszín a lágyításhoz

Diós hab

  • 10 deka dió
  • 2,5 deciliter tejszín
  • 1 zacskó hab fixáló

A diós mandulás piskótához 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt és mire végzünk a tészta massza elkészítésével addigra be is melegszik. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy külön tálba, én még itt is összeszitáltam őket egyszer. Különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgája itt most nem fog nekünk kelleni. (Szerencsém volt, ezen a hétvégén készítettem 3 adag macaron-t is, amiknek a krémjébe kellett ez a sárgája mennyiség.) A fehérjéket kemény habbá verjük. A száraz hozzávalókhoz adjuk a kemény hab felét és óvatosan összeforgatjuk, majd a hab másik felét is beleforgatjuk. Nagyon szeretem a Zila tortaformámat, így most is azt vettem elő. Ez a tészta mennyiség, ehhez a tortaformához lett kiszámolva. A tortaformát annak ellenére, hogy szilikonos, kivajaztam és liszteztem. Ebbe egyengettem el szépen a tészta masszát. (Olykor célszerű nagyobb lyukú habzsákba tölteni ennél a formánál a masszát és úgy eloszlatni.) Párszor hozzá csapkodtam a tepsit a pulthoz, hogy a maradék levegőbuborékok előbújnak és a tészta is kisimuljon. Mehet a sütőbe körül belül 45 percre légkeveréssel és a végén plusz 10 perc alsó sütés. Ha megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl a tésztánk és csak azután vesszük ki a formából óvatosan. Így kell kinéznie:

diotorta2.jpg

A diókrémhez a finomra darált diót és tejet összemelegítjük a tűzhelyen, hogy összeérjenek az ízek és mikor langyosra hűlt, beledolgozzuk a vajat. Egy sűrű állagú krémet kell, hogy kapjunk. Ha kész a krém egyenlő mértékben elosztjuk a torta mélyedéseiben. Hűtőben pihen a torta a diókrémmel amíg megcsinálom a csokikrémet.

A csokikrémhez a vajat megolvasztom, elkeverem benne a cukrot vagy édesítőt, majd simára keverem a kakaóporral. Végül mehet bele érzés szerint annyi kókusztejszín ami meglágyítja az egész nehéz csokis vajas krémet. Kicsit berakom a hűtőbe a torta mellé hűlni. Ha kihűlt, előveszem a tortával együtt és az egész csokikrémet eloszlatom az esetleges mélyedésekben maradt helyben és a tetején. Mehet vissza a hűtőbe a torta.

A diós habbal mind össze annyi a dolgunk, hogy egy tálba szórjuk a finomra darált diót, hozzáöntjük a tejszínt és kemény habbá verjük. A végén hozzádolgozzuk a habfixálót. Az egész habot egy habkártyával szépen eloszlatjuk és elsimítjuk a torta egész felületén.

Dekorációnak a tetejére raktam pár diószemet, megszórtam darált dióval és apró fehér-arany dekorgyönggyel (bár a gyöngyökért én nem rajongok egyáltalán). Elkészült a tortánk:)

diotorta4.jpg

Tavaly nem jegyzeteltem le az akkori dió tortát, így nem tudtam azt reprodukálni, de most meg lesz jövőre is. talán finomítok is rajta:)

diotorta3.jpg

 A tavalyi torta így nézett ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://odetothebrownie.blog.hu/api/trackback/id/tr57382746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása