Szülinapra készült ez a dió torta. Mivel az ünnepelt hatalmas dió rajongó, adott volt a feladat. Tavaly is készült egy hasonló, de már semennyire sem emlékeztem, hogy hogyan is csináltam.
Diós mandulás piskóta 12 szeletes Zila tortaformához (újragondolva innen)
- 9 tojás
- 225 g átszitált porcukor
- 105 g finomra darált dió
- 105 g mandula liszt
- 90 g liszt
- 1 csipet só
- 3 teáskanál sütőpor
Dió krém
- 6 deka finomra darált dió
- 1 deciliter kókusztej
- 10 deka liga vaj
- édesítés ízlés szerint
Csoki krém
- 30 deka liga vaj
- 1,5 evőkanál holland kakaópor
- édesítő ízlés szerint
- kevés kókusztejszín a lágyításhoz
Diós hab
- 10 deka dió
- 2,5 deciliter tejszín
- 1 zacskó hab fixáló
A diós mandulás piskótához 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt és mire végzünk a tészta massza elkészítésével addigra be is melegszik. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy külön tálba, én még itt is összeszitáltam őket egyszer. Különválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgája itt most nem fog nekünk kelleni. (Szerencsém volt, ezen a hétvégén készítettem 3 adag macaron-t is, amiknek a krémjébe kellett ez a sárgája mennyiség.) A fehérjéket kemény habbá verjük. A száraz hozzávalókhoz adjuk a kemény hab felét és óvatosan összeforgatjuk, majd a hab másik felét is beleforgatjuk. Nagyon szeretem a Zila tortaformámat, így most is azt vettem elő. Ez a tészta mennyiség, ehhez a tortaformához lett kiszámolva. A tortaformát annak ellenére, hogy szilikonos, kivajaztam és liszteztem. Ebbe egyengettem el szépen a tészta masszát. (Olykor célszerű nagyobb lyukú habzsákba tölteni ennél a formánál a masszát és úgy eloszlatni.) Párszor hozzá csapkodtam a tepsit a pulthoz, hogy a maradék levegőbuborékok előbújnak és a tészta is kisimuljon. Mehet a sütőbe körül belül 45 percre légkeveréssel és a végén plusz 10 perc alsó sütés. Ha megsült, megvárjuk míg teljesen kihűl a tésztánk és csak azután vesszük ki a formából óvatosan. Így kell kinéznie:
A diókrémhez a finomra darált diót és tejet összemelegítjük a tűzhelyen, hogy összeérjenek az ízek és mikor langyosra hűlt, beledolgozzuk a vajat. Egy sűrű állagú krémet kell, hogy kapjunk. Ha kész a krém egyenlő mértékben elosztjuk a torta mélyedéseiben. Hűtőben pihen a torta a diókrémmel amíg megcsinálom a csokikrémet.
A csokikrémhez a vajat megolvasztom, elkeverem benne a cukrot vagy édesítőt, majd simára keverem a kakaóporral. Végül mehet bele érzés szerint annyi kókusztejszín ami meglágyítja az egész nehéz csokis vajas krémet. Kicsit berakom a hűtőbe a torta mellé hűlni. Ha kihűlt, előveszem a tortával együtt és az egész csokikrémet eloszlatom az esetleges mélyedésekben maradt helyben és a tetején. Mehet vissza a hűtőbe a torta.
A diós habbal mind össze annyi a dolgunk, hogy egy tálba szórjuk a finomra darált diót, hozzáöntjük a tejszínt és kemény habbá verjük. A végén hozzádolgozzuk a habfixálót. Az egész habot egy habkártyával szépen eloszlatjuk és elsimítjuk a torta egész felületén.
Dekorációnak a tetejére raktam pár diószemet, megszórtam darált dióval és apró fehér-arany dekorgyönggyel (bár a gyöngyökért én nem rajongok egyáltalán). Elkészült a tortánk:)
Tavaly nem jegyzeteltem le az akkori dió tortát, így nem tudtam azt reprodukálni, de most meg lesz jövőre is. talán finomítok is rajta:)