Ode to the Brownie!

Chili con carne

2015. június 28. - odetothebrownie

chiliconcarne.jpg

Régen (nagyon régen) én is először ezt a zacskós, előre elkészített fűszerkeverékből készítettem el ezt az ételt. Akkor még megfelelt, de változunk és az akkor újonnan felfedezett ételallergiám is okot adott a változásra. Sokat kutattam, teszteltem mire kialakult az a verzió amihez nem kell semmi előre gyártott vagy bekevert fűszer és az ízlésünknek is a legjobban megfelel. Ha ezt főzöm, általában egy jó nagy adagot szoktam és minimum a felét lefagyasztom kisebb adagokba. Most újra elkészítettem, bár inkább a nyár vége fele ajánlott, akkor talán nem mérik arany árba a paprikát.

Kellett hozzá

  • 50 dkg darált hús, fele marha fele malac
  • 3 fej vörös hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
  • 2 doboz kidney vörös bab konzerv (vagy be is áztathatunk szárazat)
  • 3 db nagy kápia paprika
  • *Chipotle paprika konzerv
  • 3-4 dl húsleves alaplé
  • 1 tk oregano
  • 3 db babérlevél
  • 5 dkg 70-80%-os étcsokoládé
  • só, bors
  •  fél tk római kömény
  • 1 tk tandori masala
  • 1 rúd fahéj
  • 1 nagy csésze kukorica (opciónális, mivel az igaz eredeti chili con carne-ban nincs kukorica)

A hagymákat felkockáztam és egy nagy fazékban (nálam ez egy hatalmas vastag aljú, magas falú "serpenyő") kevés olíva olajon lepirítottam. Hozzá adtam a húst, amit kicsit barnára sütöttem. Mind eközben egy másik kisebb serpenyőben a kicsumázott, felaprított kápia paprikákat megsütöttem. Akinek van grillezője az grillezheti is. Ment a húshoz.

Jöttek a fűszerek: fokhagyma, oregano, babérlevél, só, bors, római kömény, tandori masala, fahéj. Az egészet jól összekevertem és kicsit lepirítottam, hogy intenzívebb ízeket érjünk el. Mehetett bele az apróra kockázott csokoládé, a paradicsom konzerv és a húsleves alaplé. A húsleves alaplé nálam 90% -ban forró vízben elkevert bio marha, tyúk vagy zöldség leves kocka. Itt ment bele a *chipotle -ből is egy nagyon kevés. Amikor elkezdett újra rotyogni hozzáadtam még a kukoricát és az egyik konzerv babot is. Másfél (1,5) órán keresztül közepes lángon, félfedő alatt főztem, majd a végén adtam hozzá a másik doboz babot is.

Nálunk rizzsel, tejföllel (ami ellensúlyozza az erősséget) és reszelt sajttal szokás enni. Ez sokaknak furcsa, de érdemes kipróbálni legalább egyszer szerintem:)

*Chipotle paprika: Ez egy nagyon erős chili paprika, ami egy fűszeres, füstös ízű szószban van. Rettenetesen erős és nagyon finom, szóval csínyján kell bánni vele. Nagyon keveset szoktam belőle használni. A megmaradt részt apró adagokba elosztom és lefagyasztom, mivel nem feltétlen olcsó dologról van szó. Tesco áruházban beszerezhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://odetothebrownie.blog.hu/api/trackback/id/7560436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása