Régen (nagyon régen) én is először ezt a zacskós, előre elkészített fűszerkeverékből készítettem el ezt az ételt. Akkor még megfelelt, de változunk és az akkor újonnan felfedezett ételallergiám is okot adott a változásra. Sokat kutattam, teszteltem mire kialakult az a verzió amihez nem kell semmi előre gyártott vagy bekevert fűszer és az ízlésünknek is a legjobban megfelel. Ha ezt főzöm, általában egy jó nagy adagot szoktam és minimum a felét lefagyasztom kisebb adagokba. Most újra elkészítettem, bár inkább a nyár vége fele ajánlott, akkor talán nem mérik arany árba a paprikát.
Kellett hozzá
- 50 dkg darált hús, fele marha fele malac
- 3 fej vörös hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv
- 2 doboz kidney vörös bab konzerv (vagy be is áztathatunk szárazat)
- 3 db nagy kápia paprika
- *Chipotle paprika konzerv
- 3-4 dl húsleves alaplé
- 1 tk oregano
- 3 db babérlevél
- 5 dkg 70-80%-os étcsokoládé
- só, bors
- fél tk római kömény
- 1 tk tandori masala
- 1 rúd fahéj
- 1 nagy csésze kukorica (opciónális, mivel az igaz eredeti chili con carne-ban nincs kukorica)
A hagymákat felkockáztam és egy nagy fazékban (nálam ez egy hatalmas vastag aljú, magas falú "serpenyő") kevés olíva olajon lepirítottam. Hozzá adtam a húst, amit kicsit barnára sütöttem. Mind eközben egy másik kisebb serpenyőben a kicsumázott, felaprított kápia paprikákat megsütöttem. Akinek van grillezője az grillezheti is. Ment a húshoz.
Jöttek a fűszerek: fokhagyma, oregano, babérlevél, só, bors, római kömény, tandori masala, fahéj. Az egészet jól összekevertem és kicsit lepirítottam, hogy intenzívebb ízeket érjünk el. Mehetett bele az apróra kockázott csokoládé, a paradicsom konzerv és a húsleves alaplé. A húsleves alaplé nálam 90% -ban forró vízben elkevert bio marha, tyúk vagy zöldség leves kocka. Itt ment bele a *chipotle -ből is egy nagyon kevés. Amikor elkezdett újra rotyogni hozzáadtam még a kukoricát és az egyik konzerv babot is. Másfél (1,5) órán keresztül közepes lángon, félfedő alatt főztem, majd a végén adtam hozzá a másik doboz babot is.
Nálunk rizzsel, tejföllel (ami ellensúlyozza az erősséget) és reszelt sajttal szokás enni. Ez sokaknak furcsa, de érdemes kipróbálni legalább egyszer szerintem:)
*Chipotle paprika: Ez egy nagyon erős chili paprika, ami egy fűszeres, füstös ízű szószban van. Rettenetesen erős és nagyon finom, szóval csínyján kell bánni vele. Nagyon keveset szoktam belőle használni. A megmaradt részt apró adagokba elosztom és lefagyasztom, mivel nem feltétlen olcsó dologról van szó. Tesco áruházban beszerezhető.